czwartek, 3 maja 2012

Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych

Materiały badawcze:

Produkty spożywcze: kawałek jabłka, kawałek banana, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka śmietany wymieszana z łyżeczką mąki ziemniaczanej, mąka ziemniaczana

Odczynnik: wodny roztwór płynu Lugola.

Próba kontrolna: mąka ziemniaczana z kilkoma kroplami płynu Lugola

Próby badawcze:

1. kawałek jabłka + płyn Lugola

2. kawałek banana + płyn Lugola

3. łyżka śmietany + płyn Lugola

4. łyżka śmietany ze skrobią + płyn Lugola

Opis doświadczenia:

Na produkty spożywcze nanosimy kilka kropli płynu Lugola, Obserwujemy zabarwienie jakie pojawi się na produktach.

Czekam na wnioski :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz