dwa ziemniaki
mąka ziemniaczna - 1 łyżka + dwie łyżki wody
cukier: sacharoza - 1 łyżka + dwie łyżki wody
Przebieg doświadczenia:
przekrój ziemniaki, w połówce ziemniaka wydrąż zagłębienie, do jednego z tak przygotowanych ziemniaków wlej sacharozę z wodą, do drugiego mąkę ziemniaczaną z wodą.
Nakryj każdą połówkę drugą częścią ziemianka i pozostaw na 24 godziny, po czym dokonaj obserwacji. Zapisz wnioski.
Czekam na zdjęcia i Wasze wnioski dotyczące wyników opisanego doświadczenia :)
Badanie zjawiska plazmolizyDo przeprowadzenia tego doświadczenia potrzebne są dwa ziemniaki przekrojone na pół z wydrążonym zagłębieniem w których umieszczamy odpowiednio:
Wnioski: Plazmoliza jest jednym z najprostszych sposobów wykazania obecności w komórce błon półprzepuszczalnych. Zjawisko to można wywołać umieszczając komórkę w roztworze hipertonicznym (tzn. takim, którego stężenie jest wyższe niż stężenie związków rozpuszczonych w wakuoli). Zastosowany dla wywołania plazmolizy roztwór hipertoniczny musi być także nietoksyczny dla komórki oraz nie może należec do roztworów „uprzywilejowanych”, mogących swobodnie przenikać przez błony półprzepuszczalne. W obecności roztworu plazmolizatora różnica stężen między środowiskiem a wnętrzem komórki zostaje wyrównana wskutek wypływu wody z wakuoli, która w tych warunkach kurczy się pociągając za sobą cytoplazmę. Odstawanie cytoplazmy od ściany komórkowej nosi nazwę plazmolizy, która w zależności od stopnia utraty wody przez wakuolę , przybiera róże formy morfologiczne. Jest to jednak proces odwracalny, gdyż jeśli komórkę splazmolizowaną przeniesiemy do wody, wówczas następuje proces odwrotny – uwodnienie wakuoli i powrót cytoplazmy do normalnego położenia. Zjawisko to nosi nazwę deplazmolizy. Emilia II d, VII LO w Toruniu
Po upływie czasu obserwujemy, że ziemniak z zestawu nr 1 oddał wodę - bulwa skurczyła się. Natomiast ziemniak z zestawu nr 2 pobrał wodę gdyż bulwa napęczniała. Jest to dowodem na to, że plazmoliza zachodzi w środowisku hipertonicznym.
super fajne doswiadczenie
OdpowiedzUsuń