piątek, 21 września 2012

Izolowanie DNA z owocu kiwi

Do izolacji niezbędne są:

• 1 owoc kiwi

• 100 ml wody mineralnej niegazowanej

• 1 łyżka stołowa soli kuchennej

• płyn do naczyń

• alkohol etylowy – schłodzony w lodówce

• lód

+ akcesoria : zlewka, probówka, 2 naczynia do zimnej i gorącej wody, filtr do kawy

Etapy :

1 ) Kiwi obieramy i rozdrabniamy mechanicznie na małe kawałki, w zlewce przygotowujemy roztwór z 2 łyżek detergentu i 1 łyżki soli - delikatnie mieszamy, tak aby roztwór nie spienił się.

2) W przygotowanym roztworze umieszczamy rozdrobniony owoc. Całość zanurzamy w naczyniu z wodą o temperaturze 60◦C na 10-15 minut, nie dłużej.

3) Następnie wkładamy na kilka minut naczynie z naszą „zupą owocową” do wody z lodem.

4) Wyjmujemy zlewkę i zawartość rozdrabniamy przy pomocy blendera - nie dłużej niż 3 sekundy !!.

5) Kolejny etap to filtrowanie roztworu do czystego naczynia przez filtr do kawy – mi w tym celu opcjonalnie posłużyło sitko i skarpetka. Należy zrobić to bardzo ostrożnie, aby uniknąć dostania się piany z detergentu do ostatecznego przesączu.

6) Do czystej probówki delikatnie po ściance wlewamy przesącz, wybieramy taką ilość żeby można było zmieścić w niej odpowiednio tyle samo alkoholu, który wcześniej schładzaliśmy w lodówce.

7) Teraz możemy obserwować efekt swojej pracy. Początkowo w warstwie alkoholu pojawiają się pęcherzyki powietrza. Po chwili można zaobserwować DNA w postaci białych galaretowatych nitek, które możemy spróbować nawinąć na drewniany patyczek;) Z podanych wyżej składników otrzymałam ok. 90 ml przesączu, więc ilość której nie zdołałam zmieścić w probówce postanowiłam wykorzystać do przeprowadzenia tego doświadczenia w wersji maxi. A oto efekt ;)

Emilia Jaśniewska III d VII Liceum Ogólnokształcące w Toruniu

1. Roztwór płynu do mycia naczyń, soli i wody oraz pokrojone kiwi.

2. Roztwór w łaźni wodnej.

3. Kiwi w pojemniku z lodem.

4. Uzyskiwanie przesączu z kiwi.

5. DNA - biały osad w górnej części płynu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz