niedziela, 13 sierpnia 2017

Wpływ enzymu amylazy ślinowej zawartej w ślinie na trawienie skrobi

Problem badawczy:
Czy ilość amylazy ślinowej zawartej w ślinie  wpływa na szybkość rozkładu skrobi?
  Hipoteza robocza: 
 Większa ilość amylazy ślinowej przyspieszy rozkład skrobi.

Materiały potrzebne do przeprowadzenia eksperymentu.

Czas działania amylazy ślinowej w każdej próbie 3 min

Wykonanie eksperymentu: 
Zestaw kontrolny: 
Probówka ze skrobią do której dodano płyn Lugola bez czynnika badawczego, czyli bez amylazy ślinowej.


Zestaw badawczy 1
Zestaw badawczy 2
Zestaw badawczy 3
Zestaw badawczy 4
Zarówno zestaw kontrolny i zestawy badawcze znajdowały się w tych samych warunkach środowiska.  
Wyniki/ wyjaśnienie wyników doświadczenia : 
Próba kontrolna nie zawierała amylazy ślinowej, więc skrobia nie została strawiona. Odczynnik Lugola wykrył skrobię (zmienił zabarwienie z żółtego na granatowy).

Zestawy badawcze zawierają odpowiednio 1ml, 2ml, 3ml i  4 ml śliny, w ślinie znajduje się enzym amylaza ślinowa , im więcej śliny, tym więcej enzymu.

Wyniki: Zestaw badawczy nr 4 - płyn Lugola zmienił zabarwienie w największym stopniu. W tej probówce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz