czwartek, 16 stycznia 2014

W sali 218 zawsze jest ciekawie :) "Ostatnio na lekcji…..

badaliśmy właściwości enzymów na przykładzie katalazy"

Materiały potrzebne do przeprowadzenia doświadczenia:

· 40 g świeżej wątroby drobiowej lub wieprzowej

· dwa talerzyki

· 100 ml 3 % roztwór nadtlenku wodoru

· gorąca woda

Opis doświadczenia:

Jeden kawałek wątroby umieszczamy na talerzyku. Drugi umieszczamy na 1 minutę do gorącej wody. Po upływie tego czasu umieszczamy go również na talerzyku. Oba preparaty skraplamy wodą utlenioną.

Obserwacje

Wątroba nie potraktowana wysoką temperaturą i polana wodą utlenioną

Wątroba poddana działaniu wysokiej temperatury, a następnie polana wodą utlenioną

Wnioski:

Nadtlenek wodoru (woda utleniona), jest toksycznym ubocznym produktem przemiany materii. Katalaza, zaś chroni komórki przed działaniem tego związku. Białko to zlokalizowane jest w peroksysomach - niewielkich pęcherzykach mieszczących się w cytoplazmie komórek eukariotycznych. Enzym ten przyspiesza rozkład nadtlenku wodoru do wody i tlenu. Efektem tego są liczne pęcherzyki wydzielające się podczas reakcji. Bogatym źródłem katalazy jest wątroba, która pełni w organizmie rolę detoksykacyjną.

Katalaza jest białkiem, więc po podgrzaniu ulega denaturacji, czyli dezaktywacji, czego objawem jest zmniejszone wydzielanie pęcherzyków, ponieważ reakcja rozkładu wody utlenionej zaszła w niewielkim stopniu.

Opracowała Klaudia Latko, III D, VII Liceum Ogólnokształcące w Toruniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz