BIOTECHNOLOGIA
W dniu 07.03.2013r uczestniczyliśmy w wykładzie na UKW w Bydgoszczy. Myślą przewodnią była szeroko pojęta biotechnologia, a więc dziedzina wiedzy mająca wielki wpływ na nasze życie. Wysłuchanie wykładu umożliwiło nam poznanie tajników, oraz usystematyzowanie wiedzy z zakresu interdyscyplinarności tej dziedziny jak również opracowanych w jej zakresie rozwiązań technologicznych.
Bardzo ważnym elementem wykładu było poruszenie kontrowersyjnego tematu dotyczącego roślin transgenicznych GMO. Wychodząc z założenia, że organizmy transgeniczne powstają w wyniku wprowadzenia do ich genomu nowego genu (trans gen), wbudowywanego na stałe do genomu i przekazywanego następnym pokoleniom zgodnie z prawami genetyki, jako rezultat naszej obecności na wykładzie potrafimy dostrzec zarówno pozytywne, jak i negatywne aspekty GMO. Dowodem na to jest poniższe zestawienie zawierające przykłady korzyści, oraz zagrożeń wynikających z ingerencji inżynierii genetycznej i biotechnologii w hodowlę roślin i zwierząt:
Liczne zalety GMO…
Odporność na herbicydy
Odporność na choroby powodowane przez grzyby, wirusy, bakterie
Poprawa cech jakościowych oraz użytkowych roślin np. pomidor z wbudowanym białkiem tamaryną, używanej jak słodzik
Odporność na niekorzystne warunki środowiska
Uodpornienia roślin na owady żerujące najczęściej na liściach zarówno w stadium dorosłym - imago, jak i larwalnym - gąsienicy
Zmniejszenie kosztów uprawy i ułatwienie pracy rolnika przez ograniczenie stosowania pestycydów
Ochrona konsumenta przed pokarmem przesyconym środkami chemicznymi
Spowolnienie dojrzewania, większa trwałość ( np. pomidory)
Zmniejszenie liczby głodujących na świecie
Jakie zagrożenia powoduje GMO?
Rolnicy uprawiający rośliny transgenicznie skarżą się, że muszą zużywać dużo więcej herbicydów, zwiększać dawki i częstotliwość zabiegów. Duże ilości herbicydów w glebie niszczą żyjące w niej organizmy. Gleba staje się martwa i jałowa.
Niektóre szkodniki uodpornią się na toksynę tak, jak bakterie na niektóre antybiotyki. W rezultacie będzie trzeba stosować większą ilość środków owadobójczych.
Zagrażają w poważnym stopniu bioróżnorodności, która daje szanse przystosowania się do zmieniających warunków środowiska i stanowi zabezpieczenie żywnościowe na wypadek klęski lub zarazy.
Rolnik nie może wysiewać własnego ziarna. Musi albo wykupić licencję, albo co roku nabywać nowe ziarno.
Transgeniczne rośliny nie tylko, nie zmniejszyły ilości stosowanych środków chemicznych, ale je ubogaciły w toksyny, ponieważ nie ma możliwości pozbycia się trującego białka zakodowanego w organizmie rośliny, nawet po jej zwiędnięciu.
Modyfikacje genetyczne mają często na celu względy tylko komercyjne, czego przykładem może być wyhodowanie transgenicznej odmiany ziemniaka, z którego wytwarza się frytki wchłaniające mniej tłuszczu
W pyłkach i zarodnikach roślin transgenicznych znajdują się silne alergeny, które spowodowały przypadki śmiertelne w USA.
W ciągu 5 lat obszary upraw transgenicznych zwiększyły się 25-krotnie, natomiast liczba głodujących nie zmniejszyła się.
Źródło
www.BioTechnolog.pl
www.biologia.pl
www.biotechnolog.pl
www.isr.org.pl/slownik/genetyka
www.ogrodnik.net.pl
Opracowała Emilia J. klasa III d VII LO w Toruniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz