niedziela, 3 lutego 2013

Jaki wpływ mają czynniki zewnętrzne na ciągłość błony komórkowej ?

Doświadczenie 1

Hipoteza : Kwas octowy, alkohol, niska oraz wysoka temperatura niszczą błonę komórkową.

Przebieg doświadczenie:

Z surowego czerwonego buraka należy wyciąć 5 małych kawałków.

Wszystkie kawałki należy dokładnie wypłukać w zimnej, czystej wodzie.

Przygotowujemy 5 ponumerowanych próbek.

Probówka nr 1 (woda + kawałek buraka) stanowi próbę kontrolną.

Probówkę nr 2 (woda + kawałek buraka) ogrzewamy.

Jedną z kostek zamrażamy i umieszczamy ją w probówce nr 3.

Do probówki nr 4 wlewamy alkohol, a do probówki nr 5 kwas octowy. Do każdej wkładamy kawałek buraka.

Obserwacje : W probówce 1 (próba kontrolna: burak+woda) nie zaszły żadne zmiany.

W probówce 2 (burak+woda+ogrzewanie) woda zabarwiła się.

W probówce 3 (burak zamrożony+woda) woda zabarwiła się.

W probówce 4 (burak+alkohol) woda zabarwiła się.

W probówce 5 (burak+kwas octowy) woda zabarwiła się.

Wniosek : Kwas octowy, alkohol, wysoka i niska temperatura niszczą błonę komórkową, czego dowodem jest uwolnienie barwników z komórek buraka.

Julia Parciak, Aniela Matusiak, Mateusz Wącior VII LO w Toruniu

.

.

Doświadczenie 2

.

Cel doświadczenia

Jakie substancje niszczą błonę komórkową ?

Problem badawczy

Badanie wpływu czynników zewnętrznych na ciągłość błony komórkowej

Hipoteza

Kwasy, alkohol, wysoka i niska temperatura niszczą błonę komórkową.

Przebieg doświadczenia

1.) Z surowego buraka należy wyciąć 5 kawałków w kształcie sześcianu.

2.) Wszystkie kawałki należy bardzo dokładnie wypłukać w czystej, zimnej wodzie.

3.) Jedną z kostek zamrażamy.

4.) Należy przygotować także 5 ponumerowanych probówek.

5.) W trzech próbówkach (nr. 1,2,3) umieszczamy czystą wodę. Do probówki nr 4 wlewamy alkohol a do probówki nr 5 kwas octowy.

6.) Gdy probówki są już gotowe w każdej z nich umieszczamy kostkę buraka. Uwaga. Zamrożony kawałek umieszczamy w probówce nr. 3(probówka z czystą wodą)

7.) Probówkę nr. 2 (z czystą wodą i burakiem) ogrzewamy.

8.) Notujemy zaobserwowane wyniki po ok. 15 min

Poniższe zdjęcia przedstawiają zestawy badawcze (2, 3, 4, 5) oraz zestaw kontrolny.

próba kontrolna

próba podgrzana

próba zamrożona

próba z alkoholem

próba z kwasem octowym

Wnioski

Ciepła woda, zamrożony burak, alkohol i kwas octowy niszczą błonę i uwalniają barwnik.

Marta Błądek, Magdalena Prussakowska, VII LO w Toruniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz