sobota, 14 kwietnia 2012

Badanie wpływu detergentu na strukturę oleju.

Przygotowanie zestawu: dwie szklanki, woda 200 ml, olej 100 ml, detergent (płyn do mycia naczyń).

Przebieg doświadczenia: Przygotowujemy dwa zestawy badawcze:

I zestaw – szklanka ze 100. ml wody i 50. ml oleju (próba kontrolna),

II zestaw – szklanka ze 100. ml. wody, 50. ml oleju do tego zestawu wlewamy kilka kropel detergentu (próba badawcza) .

Obserwacje: W szklance z dodatkiem płynu możemy zaobserwować rozdzielenie oleju na małe ,,oka".

Wniosek: Detergent rozbija dużą kroplę oleju na mniejsze kropelki.

„Czego uczy nas to doświadczenie? Działanie detergentu na olej jest takie samo, jak działanie żółci podczas procesu trawienia. Ale uwaga! Nie jest ona enzymem :). Płyn nie rozpoczął procesu trawienia tylko mechanicznie rozbił dużą kroplę tłuszczu na małe kropelki. Żółć robi dokładnie to samo. Można sobie zadać pytanie : po co więc potrzebna jest nam żółć? Na szczęście nasz układ pokarmowy ułatwił sobie zadanie! Dzięki tej właściwości żółci możliwe jest szybsze strawienie tłuszczu przez enzymy trzustkowe oraz jelita cienkiego, które nie muszą się „męczyć” z tą wielką kroplą tłuszczu pochodzącą z naszego pokarmu, a enzymy lipolityczne, które są hydrolazami, szybciej poradzą sobie przecież z małymi kropelkami :) Dzięki temu doświadczeniu mogliśmy (chociaż na chwilkę ;) ) zobaczyć co się dzieje podczas, gdy zjadamy tłustego hamburgera! .... „Sonia klasa IId, VII LO w Toruniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz